Sopsäckar och avfallspåsar - Handla på Alloffice.se

Sopsäckar och avfallspåsar

(108 st)
VISA FLER

Nedan följer en förklaring till vad det finns för olika plast- och sopsäckar samt vilka användningsområden de främst passar till.

PE Polyeten. Samlingsbegrepp för alla produkter tillverkade av polyeten. All PE är 100% återvinningsbar.

Lämplig till: Påsar och säckar till olika användningsområden.

HDPE. Tät, stark och styv PE. Eftersom den går att tillverka extremt tunn utgör den ett miljömedvetet och kostnadseffektivt val för insatspåsar av olika slag. HD tillverkas av ny råvara vilket gör produkterna hygienska och luktfria. En HD-påse bör generellt användas främst för lättare avfall utan skarpa kanter. Tjocklekarna för insatspåsar varierar vanligtvis från 0,005 mm upp till 0,015 mm.

Lämplig till: Tunna produkter som t.ex. sopkorgspåsar på kontor, sjukhus och andra vårdmiljöer.

LDPE. Seg, stark och mjuk PE. LDPE kan tillverkas av helt ny råvara, delvis återvunnet eller helt återvunnet material. En produkt av ny råvara ger bästa kvalitet och blir helt luktfri och lämpar sig därför för t.ex. vårdmiljöer där hygienaspekten är viktig. En delvis eller helt återvunnen säck blir däremot ett bättre miljöval, i synnerhet om man använder s.k. PCR –Post Consumer Recycled – plast som redan varit ute i bruk i samhället och sedan samlats in igen genom återvinning, även kallat REG. Ofta kan dessa säckar, åtminston till en början, ha en speciell lukt. Den är helt ofarlig att andas in, men gör att säckarna lämpar sig bättre för användningsområden där en viss lukt inte utgör något problem. Ju tjockare säcken tillverkas desto tyngre kan den också lastas: en 125-literssäck kan man välja i ca 0,04 mm för lättare sopor; 0,05 mm för normalt och från 0,06 mm och uppåt för tyngre avfall. Man bör även ta i beaktande storleken på säcken samt om avskrädet har vassa kanter då detta också ställer högre krav på kvalitet och tjocklek. En 125-literssäck som är 0,07 mm tjock räknas som kraftig, medan det för en 240-literssäck är en standardtjocklek.

Lämplig till: Tjockare produkter som t.ex. säckar eller insatspåsar för miljöer där det ställs höga krav på kvalitet och hållbarhet.

LLDPE. En extra seg PE. Vanligtvis blandas LLD med vanlig LD för att få optimal kvalitet.

Lämplig till: Något segare och tåligare säckar än vanlig LDPE.

Poly-PRIMA. Ny Polyeten. Ger bättre produkter där så krävs. Luktfri.

Poly-REG. Återvunnen Polyeten. Bättre för miljön eftersom den redan är använd i samhället minst en gång.

Poly-COEX. Genom coextrudering kan man kombinera olika typer av PE i en produkt och med tre olika skikt blir säckarna starkare och segare. COEX-säckar finns av både återvunnen och ny råvara samt i en rad olika storlekar och tjocklekar för användningsområden där det ställs höga krav på styrka och hållbarhet. Även för dessa säckar gäller principen att den nya råvaran ger en högre kvalitet, medan den återvunna utgör ett bättre miljöval. Tjocklekarna varierar från 0,05 mm upp till 0,09 mm, där den senare ger en extremt stark och tålig säck.

Lämplig till: Högsta kvalitet av säckar för tung hantering, som inom t.ex. bygg.

P3. De starkaste säckarna. De är producerade genom coextrudering i 3 skikt Prima LLD för bästa kvalitet och har blå utsida och vit insida.

Poly-NATURE. Ett biologiskt nedbrytbart material som vid rätt användning (kompostering) är bättre för miljön än vanlig PE.